Wat een gave avond hebben we gehad met Clair Obscur | Classic meets Metal!

In 2017 wonnen cultureel-podium Astrant en ik beide de Edese Cultuurprijs. In 2018 nodigde Astrant mij uit voor een kopje koffie, eens kijken of we met onze totaal andere werelden samen iets konden organiseren. Veel mensen denken natuurlijk dat onze werelden erg ver van elkaar afstaan, gelukkig bleek al snel dat we veel gemeen hebben.

In ons project: Clair Obscur kwamen onze werelden bij elkaar, klassiek en metal door de blender.

De avond begint met een voorprogramma van pianiste en zangeres Lavalu: klassiek meets popmuziek.

Het hoofdprogramma start met een klassiek recital door pianist Erik Onnink en Tineke Roseboom. Aria’s en liederen die het publiek meeneemt in de cyclus van de jaargetijden. Met werken van o.a. Strauss, Dvorak, Mendelssohn, Robbins, Händel en Fauré.

Na de pauze gaan we verder met het zwaardere geschut. Exclusief voor deze avond componeerden Mink en Thomas het stuk Winterzonnewende, waar klassieke muziek en heavy sound elkaar ontmoeten.

Winterzonnewende draait om ‘heavy’ sounds en de rol die klassieke muziek hierin speelt. Mink Koops (Fluisteraars) en Thomas Cochrane (Dystopia) hebben voor deze avond een exclusief stuk gecomponeerd die ze onder de begeleiding van een volledige band en een speciaal samengesteld orkest ten gehore zullen brengen. Het concept en de teksten komen van de hand van Joris van Gelre (ex-Heidevolk). Winterzonnewende gaat over de periode van het einde van de herfst tot aan het begin van de lente en de betekenis van deze tijd in de folklore van deze streken. Het donkerste moment van het jaar waarin mensen na de oogst weer samenkomen en het begin van een nieuwe cyclus met elkaar en met de geesten van de overledenen inluiden.

Recensie 3voor12 link