Trio Picolit

Januari 2020 zong ik het Mozart Requiem in Deventer en raakte aan de praat met een contrabassist, een aardige Italiaan waar ik al eerder concerten mee had gegeven. Ik vertelde hem dat ik zo graag een nieuw barok ensemble wilde starten, hij lachte en vertelde dat dat heel goed uitkwam: hij en een vriend waren op zoek naar een zangeres!
Wat ik toen nog niet wist was dat dit ensemble mij door de corona tijd heen zou blijven slepen. (Met een lege concertagenda, waar geen einde aan lijkt te komen, is het lastig om vooruit te blijven kijken, plannen te maken en optimistisch te blijven.) Gelukkig kwam er veel bij kijken om het ensemble op te richten: een website, programma’s maken, repeteren, heel veel nieuw repertoire studeren, fotoshoots, opnames, enzovoort! We zijn nu een jaar verder en ik kan jullie heel trots voorstellen aan: Trio Picolit

Het repertoire van het Trio is voornamelijk afkomstig uit muziek die in de 17e en 18e eeuw in Europa werd gecomponeerd. De concerten illustreren historische, culturele en theologische onderwerpen. Ze omvatten muziek van iconische componisten als Johann Sebastian Bach en Claudio Monteverdi maar ook minder bekende componisten als Tarquinio Merula en Nicolas Vallet.

Trio Picolit wil de ziel van de Renaissance en Barok overbrengen door te streven naar uitmuntendheid in de uitvoering en programmering. De leden zijn opgeleid aan de beste conservatoria in Nederland en hebben allen een bijzondere belangstelling voor de uitvoeringspraktijk van de oude muziek. Om hun levendige en oprechte interpretaties te bereiken, spelen de musici op authentieke barok instrumenten. Bovendien maken ze onorthodoxe programma’s en verbeelden ze het repertoire in de stijl van Trio Picolit. Ze durven hierbij te vernieuwen met klank maar laten de oude muziektraditie in ere.

‘Picolit’ verwijst naar een kleine, delicate wijnsoort uit het noordoosten van Italië. Sinds de 18e eeuw geniet het een wereldwijde reputatie, het werd aan de hoven van Groot-Brittanië tot het Russische Rijk geserveerd. Picolit speelt op het idee dat een grote muzikale ervaring moet voelen als een zoete, fantastische wijn, en ze streven ernaar om hun publiek een voorproefje te geven van de rijke en kleurrijke smaken van de oude muziek.